Haber

‘UYGUN ŞARTLARDA ÜRETİLMİŞ REÇEL VE ​​MARMELATLAR TÜMÖR YAPABİLİR’

GIDA Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, uygun olmayan koşullarda üretilen reçel ve marmelatlarda HMF adı verilen mikrobiyolojik ve hidroksimetil furfural yüklere rastlanabileceğine dikkat çekti. Ayrıca ciltte bazı yaralara neden olabileceğini ve popüler olduğunu söyledi.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte portakal, mandalina, greyfurt, limon, kumkuat, bergamot ve narenciye gibi birçok narenciye ürünü çiftlikten sofralara geldi. Narenciye üretimi ile birlikte hem konutlarda hem de işyerlerinde reçel, marmelat gibi artefaktların üretimi artmıştır. Ancak uygun olmayan koşullarda yapılan reçel ve marmelatlar birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Kış döneminde başta portakal olmak üzere narenciye türevlerinden reçel ve marmelat yapılıyor. Uygunsuz üretimde 2 sorunla karşılaşabiliriz. Birincisi mikrobiyolojik problemler. Obur, HMF dediğimiz hidroksimetil furfuraldır. Mikrobiyolojik problemler küf ve maya büyümesidir. Açık halde uzun süre açık sıcaklıkta kaldığında oluşan HMF dediğimiz bileşik tümör bile oluşturabiliyor. Ayrıca ciltte bazı yaralara neden olabilir ve popülerdir. O yüzden böyle bir şeyin olmaması için dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.

KÜFLÜ İŞLER YENMEMELİ

Bu tür reçellerin fazla tüketilmesi halinde tümör, yara ya da gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkat çeken Toprak, şunları kaydetti: “Özellikle reçel üretiminde kullanılan aletlerin, kavanozun ve ortamın temiz olmasına dikkat edilmelidir. Sıcak doldururken kavanozun kapağını çabuk kapatmamak gerekir. Çünkü oluşacak su damlacıkları küf oluşumunun en değerli nedenlerinden biri olacaktır. Eserler güneşli bir yerde tutulmamalıdır. Çünkü HMF oluşumuna neden olabilir. Özellikle şekerli ürünlerde şeker çok kaynatılmamalıdır. Bu yüzden karamelleşmemesini sağlamakta fayda var. Reçel yapılırken ürünün hızlı üretilmesi gerektiğini söyledi.

Reçelde küf varsa Kirli, Küflü kısmı atıp kalanını kullanmak yanlıştır. Kalıbın yoğunluğuna oranla sağlık sorunlarına neden olur. Olası gıda zehirlenmelerine yol açmamak için küflü eserlerin tüketilmemesi, imha edilmesi gerektiği ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Cumhuriyet Escort
Hamidiye Escort
Arnavutköy Escort
Sayalar Escort
Abdurrahmangazi Escort
Esatpaşa Escort
Hamidiye Escort
Kaptanpaşa Escort
Kumbaba Escort
Sultan Ahmet Escort
Sakızağacı Escort
Piripaşa Escort
Ramazanoğlu Escort
Alkent 2000 Escort
Akçaburgaz Escort
Maslak Escort
Barbaros Escort
İsmetpaşa Escort
Çamlık Escort
Molla Fenari Escort
Sazlıbosna Escort
Cankurtaran Escort
Sultan Ahmet Escort
Cevizli Escort
Soğullu Escort
Büyükçekmece Escort
Ekşioğlu Escort
Çengilli Escort
Hocapaşa Escort
Çukur Escort
İstasyon Escort
Yeşilköy Escort
Hacımaşlı Escort
Hasanpaşa Escort
Cumhuriyet Escort
Kurfallı Escort
Alibahadır Escort
Hürriyet Escort
Veysel Karani Escort
İmrahor Escort
Uskumruköy Escort
Üsküdar Escort
Erenköy Escort
Nakkaş Escort